De beste apps top 10 overzichten

Je bent hier:
Android batterij snel leeg tips

Android batterij snel leeg tips? De 12 beste oplossingen


Loopt jouw Android batterij snel leeg? Je merkt het duidelijk wanneer jouw Android-telefoon sneller leegloopt. De procenten lijken er soms wel af te vliegen. Vaak voelt een telefoon waarvan de accu snel leeg raakt ook warm aan. Dat is een teken dat je telefoon ergens heel druk mee is en daardoor veel energie verbruikt. Maar wat is de oorzaak? Hoe voorkom je dat je onderweg op jacht moet naar een stopcontact, of iemand moet vragen of je een oplaadkabel mag lenen, omdat de batterij van jouw Android telefoon snel leeg is? Bekijk onze lijst met 12 ultieme oplossingen.

De beste tips voor als je Android batterij snel leeg loopt

Een snel leeglopende accu is helaas een veelvoorkomend en super irritant probleem. Net als je moet navigeren, iemand moet bellen of bestellen is je Android telefoon accu leeg. Soms is een bepaalde app duidelijk de oorzaak, maar heel vaak is de boosdoener niet direct te vinden. Frustrerend! Om je snel van je leeglopende batterij af te helpen, vind je hier een lijst met maar liefst 12 tips om je batterij te sparen. Wedden dat jouw Android batterij het straks weer prima doet?

1. Verminder de helderheid van je scherm

Een van de meest voorkomende redenen waardoor je Android batterij snel leeg raakt, is een te fel beeldscherm. Hoe feller je display, des te sneller je accu leegloopt. Dit komt vaak voor wanneer je in vol zonlicht je scherm wilt zien, maar daarna vergeet om de helderheid weer terug te zetten. Op zo’n moment is je scherm eigenlijk feller dan nodig en slurpt je scherm veel energie uit je telefoonaccu. Daarnaast is een te fel scherm ook niet fijn voor je ogen en raak je sneller vermoeid. Gelukkig los je dit probleem eenvoudig op door in Android de optie ‘automatische schermhelderheid’ in te schakelen. Dat heeft veel voordelen, want niet alleen gaat je Android batterij langer mee, je houdt ook jezelf lekker scherp en fris.

Zo los je het op: Schakel automatische helderheid in: ga naar ‘Instellingen’ en tik vervolgens op de optie ‘Display’. Tik dan op ‘Helderderheid’. Er opent een venster waarin je de brightness van je scherm kunt aanpassen. Doe dat niet, maar kies voor de optie ‘Helderheid automatisch’.

Android batterij snel leeg automatische helderheid

Gefeliciteerd! Je schermhelderheid past zich nu automatisch aan het omgevingslicht aan. Zo staat je telefoon nooit meer onnodig fel en energie te verbruiken. Een alternatieve manier om dit in te stellen: veeg van de bovenkant van je scherm naar beneden en tik op het V-icoontje bij de helderheidsinstellingen. Je ziet dan een ander menu waarin je de automatische helderheid aan kan zetten.

2. Gebruik een donkere achtergrond

​Veel moderne Android telefoons hebben een OLED-scherm. Dit zijn zeer energiezuinige schermen. Ze verbruiken namelijk alleen energie van je batterij waar je scherm echt verlicht is. Donkere kleuren of grijstinten verbruiken minder stroom uit je batterij dan wit licht. Maak hier slim gebruik van, door overal waar dat kan een donkere of zelfs zwarte achtergrond te gebruiken. Veel apps en sites hebben de mogelijkheid om ‘dark mode’ te activeren. Ook in Android zelf kun je aangeven dat je graag overal waar dat kan de dark mode wilt gebruiken. Zo bespaar je veel energie.

Donkere modus is beschikbaar vanaf Android versie 10. Zo stel je het in: Open de menubalk door het scherm van boven naar beneden te vegen. Tik vervolgens op de knop ‘Donker thema’. Gefeliciteerd! Vanaf nu worden alle menu’s en instellingen in het donker weergegeven.

Heb je (nog) geen Android 10, of werkt het niet in de apps die jij gebruikt? Een andere optie is het omkeren van de kleuren. Zwart wordt wit en witte letters worden zwart. Niet alleen ideaal om je Android batterij minder snel leeg te laten lopen, maar ook ‘s avonds en in het donker veel rustiger aan je ogen.

Zo stel je het in: Ga naar ‘Instellingen’, tik vervolgens op ‘Toegankelijkheid’ en ga naar ‘Verbeteringen zichtbaarheid’. In de lijst met opties vink je ‘Negatieve kleuren’ aan. Wanneer je Android telefoon vraag of je de filter blauw licht tijdelijk wilt uitschakelen, tik dan op ‘Ja’.

3. Ontdek welke apps energie vreten

Loopt je Android batterij snel leeg nadat je een nieuwe app hebt geïnstalleerd? Of gebruik je veel social media apps? Veel van deze apps vreten echt bakken vol energie. De Facebook-app is er berucht om. Als je Facebook veel op je mobiel gebruikt en je hebt last van een snel leeglopende batterij, kies dan een light versie van de Facebook-app. Installeer Metal for Facebook of Tinfoil for Facebook. Met Tinfoil for Facebook wordt de facebook-website als app weergegeven, wat veel kostbare energie scheelt. Het voorkomt dat de Facebook-app zelf op de achtergrond actief blijft.

Zo los je het op: Ga op je Android-telefoon naar ‘Instellingen’, vervolgens op ‘Apparaatonderhoud’. Als er al een probleem is gevonden, dan toont Android de app waarvan het stroomverbruik beperkt kan worden. Je ziet een lijst met apps die de meeste stroom verbruiken, op volgorde van veel naar weinig energie. Zet een app in sluimerstand, of dwing de app te stoppen. Dat doe je via ‘Instellingen’, ‘Apps’ en tik in de lijst op de app die je wilt stoppen. Klik vervolgens op ‘Gedwongen stoppen’, of ‘Verwijderen’ als de app je echt veel problemen oplevert.

4. Zet automatische app-updates uit in de Play Store-app

Krijg je regelmatig de melding dat er een of meerdere app-updates voor je klaarstaan? Misschien worden ze zelfs al automatisch geïnstalleerd. Heel handig allemaal natuurlijk, maar wist je dat Google Play Store-updates er ook voor zorgen dat je Android batterij snel leeg raakt? Zet het automatisch bijwerken van apps uit als je problemen met je accuduur hebt.

Zoe doe je het: Ga naar de app ‘Play Store’. Tik op het menu linksboven in beeld. Ga vervolgens naar ‘Instellingen’ en dan naar de optie ‘Apps automatisch updaten’. Kies vervolgens voor ‘Apps niet automatisch updaten’. Dat is alles! Check wel af en toe handmatig of er voor je veelgebruikte apps een update beschikbaar is.

5. Stop locatiediensten en gps

Als je een foto maakt, slaat je telefoon automatisch op waar deze foto gemaakt is. Heel handig allemaal, maar voor je batterij een behoorlijke aanslag op de capaciteit. Het bijhouden van je locatie kost namelijk energie. Het uitzetten van locatiediensten en eventueel gps zorgt al direct voor een grote besparing. Wil je wel blijven navigeren? Stel je telefoon dan zo in dat hij alleen gps gebruikt. Het gebruik van de andere locatiediensten kost dan geen stroom meer. Android bepaalt je locatie namelijk heel nauwkeurig door verschillende gegevens met elkaar te combineren, zoals je mobiele netwerkverbinding, wifi en gps. Wist je dat je deze gegevens eenvoudig aanpast en (de)selecteert?

Zo stel je het in: Ga naar ‘Instellingen’, kies voor ‘Biometrie en beveiliging’ en scroll naar het kopje ‘Privacy’. Tik ‘Locatie’ uit, of selecteer handmatig welke apps je machtigt om je locatie te gebruiken.

6. Geen mobiel bereik? Stop met zoeken!

Merk je dat jouw Android accu snel leeg loopt als je in een bepaald gebouw in de kelder, op zolder, of een afgelegen omgeving bent? Grote kans dat je batterij snel leegloopt doordat je telefoon veel te druk is met het zoeken naar een netwerk. Heel fijn natuurlijk dat je telefoon zo zijn best doet om je online te houden, maar het kost helaas wel veel stroom. En dat is zonde, zeker als er echt geen bruikbaar signaal is. Hetzelfde geldt ook voor een zwak of steeds wegvallend wifi-netwerk. Je telefoon probeert dan uit alle macht om weer verbinding te maken met het draadloze netwerk. De oplossing? Zet je telefoon tijdelijk in vliegtuigmodus, of zet mobiele gegevens of wifi uit.

Zo doe je het: Ga naar ‘Instellingen’, tik op ‘Verbindingen’ en vink ‘Vliegtuigstand’ uit. Je kunt er ook voor kiezen om alleen ‘Wi-Fi’ of ‘Mobiele netwerken’ uit te zetten.

7. Schakel Bluetooth en hotspot uit

Net zoals de vorige tip, scheelt het ook als je bluetooth of de hotspot-functionaliteit van je telefoon uitzet. Met de hotspot maak je van je smartphone als het ware een wifi-router, waarop je met je laptop, tablet of een andere smartphone inlogt. Dat werkt vaak perfect, maar verbruikt veel stroom. Dat merk je vooral als je telefoon niet met de oplader is aangesloten. De procenten vliegen er dan af. Veel mensen vergeten hun hotspot na gebruik uit te zetten, terwijl het stroomverbruik nog steeds doorgaat. Kortom, als je geen hotspot of bluetooth nodig hebt, zet deze functies dan uit.

De hotspotinstellingen vind je door naar ‘Instellingen’ te gaan, op ‘Verbindingen’ te klikken en vervolgens te kiezen voor ‘Mobiele hotspot en tethering’. Daar vink je de optie ‘Mobiele hotspot’ uit. de bluetooth-instellingen vind je trouwens in het vorige menu.

8. Vermijd het gebruik van widgets

Een andere beruchte killer voor je batterij zijn widgets op de verschillende schermen van je telefoon. Toegegeven, ze kunnen heel handig zijn, maar als je het stroomverbruik zoveel mogelijk wilt beperken, zet ze dan snel uit. Widgets controleren namelijk voortdurend of er nieuwe informatie. Daarvoor houden widgets steeds contact met hun server, wat veel onnodige stroom verbruikt.

Een widget verwijder je zo: houd je vinger op de widget die je wilt verwijderen. Na een of twee seconden komt de widget ‘los’. Sleep de widget naar de optie ‘Verwijderen’ bovenin het scherm. Zodra je de widget loslaat, is deze van je scherm verwijderd.

9. Schakel locatiegeschiedenis uit

Google verzamelt allerlei gegevens over waar je je op dit moment bevindt en geweest bent. Het verzamelen van deze gegevens kost energie en is lang niet altijd nodig.

Zo stel je het in: Open ‘Instellingen’ en ga naar ‘Gegevens en personalisatie’. Onder het kopje ‘Activiteitsopties’ schakel je de verschillende activiteitsopties vervolgens eenvoudig in of uit. De locatiegeschiedenis slaat op waar je geweest bent. Zet het schuifje op ‘Pauzeren’.

De volledige locatiegeschiedenis verwijder je via de Google Maps-app. Ga in Google Maps naar het menu linksboven en tik op ‘Mijn Tijdlijn’. Tik rechtsboven op ‘Meer’ en vervolgens op ‘Instellingen en privacy’. Bij ‘Locatie-instellingen’ kies je voor ‘Volledige Locatiegeschiedenis verwijderen.’

10. Stop notificaties

Krijg jij ook zoveel notificaties in je scherm? Een nieuwe update van Facebook, een like op Instagram of een nieuwe YouTube-video van een kanaal waarop je bent geabonneerd. Om deze updates te ontvangen, heb je voortdurend een verbinding met al deze diensten. Zelfs als je de Facebook- of Instagram-app niet hebt afgesloten, blijven de updates binnenkomen. Dat kost allemaal veel energie. Normaal gesproken niet zo’n probleem misschien, maar als je jouw batterij wilt sparen, zet de notificaties dan zoveel mogelijk uit. Het geeft je bovendien veel rust!

Zo stel je het in: Ga naar ‘Instellingen’ en kies voor de optie ‘Apps’. Bekijk stuk voor stuk voor welke apps je de notificaties uit wilt zetten. Waarschijnlijk weet je precies welke apps op jouw telefoon vaak updates geven. Tik op ‘Meldingen uitschakelen’ en maak het schuifje grijs.

11. Schakel je trilmotor uit

Trilt jouw Android-telefoon als er een appje, e-mail, telefoontje of notificatie binnenkomt? Voel je een kleine trilling bij elke letter die je typt? Het voelt goed om zeker te weten of je een toets hebt ingedrukt, maar kost helaas wel veel energie. Schakel daarom je trillende motortje uit.

Zo doe je het: Ga naar ‘Instellingen’ en kies voor ‘Geluiden en trillen’. Hier vind je alle instellingen om het vibreren uit te zetten. Gebruik je WhatsApp? Ga dan naar ‘Instellingen’, kies voor ‘Meldingen’ en vink de optie ‘Trillen’ uit.

12. Zet je telefoon op energiestand voor maximale energiebesparing

Een ontzettend goede manier om veel stroom te besparen? Zet je telefoon op de energiestand ‘Max. energiebesparing’. In Android kun je kiezen voor vier verschillende standen, van hoge prestaties tot een zo groot mogelijke energiebesparing. Waarom staat deze gouden tip dan niet hoger in de lijst, vraag je jezelf misschien af? Het is namelijk nogal een heftige maatregel. Ja, je doet wel een keer zo lang met je accu, maar je merkt het direct in de prestaties van je telefoon. Ook worden veel verbindingen automatisch uitgeschakeld, krijgt je scherm een lagere resolutie en vermindert de helderheid van je scherm. Zie het dus een beetje als een laatste redmiddel voor als je echt geen opties meer hebt.

Zo stel je maximale energiebesparing in Android in: Ga naar ‘Instellingen’, kies voor ‘Apparaatonderhoud’ en tik op het ‘Batterij’-icoon en vervolgens op de optie ‘Energiestand’. In de lijst met opties kies je voor ‘Max. energiebesparing’. Is de nood nog niet zo hoog? Dan kun je ook kiezen voor ‘Gemiddelde energiebesparing’.

En lukt het met al deze tips tegen een snel leeglopende Android batterij alsnog niet? Dan is je accu misschien echt versleten en kun je jouw Android accu laten vervangen, of een goedkoop telefoonabonnement met gratis toestel overwegen.