De beste apps top 10 overzichten

Je bent hier:
Beste wandel apps

Beste wandel apps met de mooiste wandelroutes


Wat zijn de beste wandel apps? Wandelen wordt nog leuker met digitale wandelroutes op je telefoon. Ontdek nieuwe routes en bekijk leuke achtergrondinformatie. Wandelen wordt nog leuker met de beste wandel apps op je telefoon. Natuurlijk zijn wandelboekjes in combinatie met een goede wandelkaart altijd goed om bij je te hebben, maar tegenwoordig vind je in de verschillende gratis wandel apps en betaalde varianten de mooiste routes die je waarschijnlijk nog niet kende. We zetten ze allemaal voor je op een rij. met zowel landelijke als lokale routes. Onder elke wandel app staat een link naar de Google Play Store voor Android-apparaten of de App Store voor iPhones en Apple devices.

Met wandel apps op je smartphone profiteer je trouwens ook van functies die een papieren boekje of wandelkaart niet bieden: je weet namelijk altijd precies waar je op de wandelroute bent, hoeveel kilometer je al gelopen hebt en verdwaal je nooit meer. Hoewel verdwalen tijdens het wandelen op zijn tijd trouwens ook best leuk is, zorgen de beste wandelapps ervoor dat je toch de mooiste nieuwe wandelroutes ontdekt. Ook geven we tips voor andere apps die tijdens het wandelen ook erg handig zijn.

Wat zijn de beste wandel apps?

 • Wandelen in Nederland
 • Natuurroutes van Natuurmonumenten
 • Klompenpaden app
 • AbelLife
 • WandelZapp
 • Route.nl
 • Vossenstreken – Wandelen met kinderen

Wandelen in Nederland

Gratis, Android & iOS (losse routes kopen vanaf €0,99 per stuk)

De app ‘Wandelen’ is een door Wandelplatform Nederland onafhankelijk ontwikkelde app, waarmee je snel mooie wandelroutes in je omgeving vindt. Er is altijd een leuke wandeling in de buurt. De app heeft meer dan 100.000 gebruikers en is gratis te downloaden. Bij deze gratis wandelapp krijg je standaard enkele honderden wandelroutes. Ook is het mogelijk om alle routes voor één bedrag te kopen, of koop je per provincie of soort routes een pakket vanaf 0,99 euro per stuk. Denk aan NS-wandelingen, tochten door bepaalde natuurgebieden LAW-routes of mooie stadswandelingen en ommetjes. In totaal vind je in Wandelen meer dan 8.500 wandelroutes in Nederland. Ook zijn er enkele honderden wandelroutes in België en het verdere buitenland.
De beste wandel apps Wandelen Nederland

Ons oordeel over de app Wandelen in Nederland

Meest uitgebreide app van Nederland met veel mogelijkheden.
Ook alle 1.500 wandelevenementen van de Nederlandse Wandelbond (KWBN) overzichtelijk op de kaart met data startlocaties, data en routes.
Wandelen met GPS-route op de kaart.
Mooie en goed verzorgde wandelroutes.
Tijdens het lopen zie je de route op de kaart verchijnen.
Overzichtelijke menu’s met categorieën wandelingen.
Zeer grote hoeveelheid routes (in de betaalde versie).
Vaak beperkte hoeveelheid routes in de buurt bij de gratis versie.

Download Wandelen in Nederland voor Android of iOS
Website van de makers van Wandelen: www.wandelen-in-nederland.nl
Tip: bekijk een leuk promofilmpje van de makers van Wandelen in Nederland, waarin je de app goed ziet:

Natuurroutes van Natuurmonumenten

(Android & iOS. 3 gratis routes, of alle routes voor leden van Natuurmonumenten voor €4,99 per jaar)

Ook Natuurmonumenten heeft een speciale wandelroute app ontwikkeld. In de app Natuurroutes vind je meer dan 300 wandel-, fiets- en kanoroutes door heel Nederland. Op het moment bevat de app ongeveer 150 wandelroutes door gebieden van Natuurmonumenten, verspreid door heel Nederland. Van langeafstandsroutes door prachtige landschappen tot speciale routes voor kinderen. Tijdens de routes voorzien echte boswachters je van allerlei leuke weetjes en informatie. De app ziet er heel professioneel en verzorgd uit. Weergave van de routepunten is overzichtelijk en nieuwe routes worden automatisch zichtbaar in de app.

Kleine kanttekening: de Natuurroutes-app is onbeperkt gratis te gebruiken als je lid bent van Natuurmonumenten. Niet-leden kunnen de app gratis proberen, maar voor toegang tot alle routes wordt wel verwacht dat je een lidmaatschap op Natuurmonumenten neemt voor een klein bedrag per jaar.
Wandelroutes app Natuurmonumenten

Ons oordeel over de wandel app van Natuurmonumenten

veel extra unieke achtergrondinformatie bij de wandelingen.
goede en mooie routes met goede navigatie
bij elk gemarkeerd punt geeft de telefoon een trilsignaal, je hoeft dus niet continu het beeld aan te laten staan. Ook dit scheelt een hoop energieverbruik.
Handig dat je op de kaart kunt zoeken.
Een mooie fietstocht of wandeling altijd wel bij je in de buurt
Je steunt Natuurmonumenten wanneer je via de app routes koopt
Maar 3 routes gratis, daarna kleine bijdrage via lidmaatschap

Download Natuurroutes van Natuurmonumenten in de Google Play Store voor Android of de App Store voor iPhone en iPad (iOS)

Bezoek de site van Natuurmonumenten met meer informatie over de Natuurroutes wandel app.

Klompenpaden-app

(Gratis, Android & iOS)

Elke wandelliefhebber heeft ongetwijfeld al eens gehoord van de klompenpaden. Het zijn mooie vaak avontuurlijke wandelroutes waarbij je over herstelde historische paden wandelt, over boerenland en erven loopt en onderweg prachtige landgoederen en kastelen passeert. Klompenpaden vind je in de provincies Utrecht en Gelderland. In de app van Klompenpaden vind je bijna 120 wandelroutes over hoofdzakelijk onverharde paden.

De routes variëren in lengte van ongeveer 4 tot 18 kilometer. Je vindt ze allemaal in de gratis app van Klompenpaden. Onderweg voorziet de app je via beeld en geluid van leuke extra achtergrondinformatie op bijzondere plekken. Tip: zorg bij het wandelen van deze paden wel altijd voor stevige wandelschoenen die tegen water kunnen. Ook is het verstandig om voordat je gaat wandelen de routes thuis al via wifi op je telefoon te downloaden. Zo bespaar je onderweg data.
Wandel app Klompenpaden

Ons oordeel over wandelen via de app Klompenpaden

De mooiste wandelingen in de provincies Utrecht en Gelderland.
Unieke routes weg van de gebaande paden.
Kleine doorsteekjes en kopjes koffie op boerenerven drinken.
Actief netwerk van vrijwilliggers houdt de routes altijd kloppend en actueel.
Meer dan 100 gratis routes beschikbaar
Routes zijn verboden voor honden (i.v.m. stress voor koeien en ander vee).
Zoeken van een klompenpad gaat niet heel intuïtief in de app.
Helaas alleen Klompenpaden in Utrecht en Gelderland.

De wandelapp Klompenpaden, inclusief toegang tot alle routes is gratis verkrijgbaar voor iPhone en Android.

Meer informatie over de geschiedenis van Klompenpaden en een kaart met alle routes overzichtelijk in beeld vind je op www.klompenpaden.nl

AbelLife

(Android & iOS. €0,99 per route, of €11,99 voor een bundel van 32 routes)

AbelLife is een bijzondere wandelapp en bevat ruim 350 wandelroutes waar veel zorg aan is besteed. Tijdens het wandelen krijg je onderweg namelijk allerlei leuke achtergrondinformatie over de historie, bezienswaardigheden op de wandelroute, maar ook streekverhalen en tips voor lokale producten op de route. Verschillende foto’s, teksten en zelfs filmpjes en geluiden maken van een route zo een echte belevenis.

Om de batterij van je telefoon te sparen, geeft AbelLife op belangrijke punten op de route een geluidssignaal. Je scherm zet je onderweg dus gewoon uit. Je hoort precies wanneer je een afslag moet nemen, of wanneer er een beeld- of geluidsfragment voor je locatie beschikbaar is. Het is erg leuk om op je telefoon te zien en horen wat zich op de plek waar je op dat moment staat allemaal heeft afgespeeld.
Beste Wandel app AbelLife

Ons oordeel over de wandel app AbelLife

De leuke weetjes en mooie verhalen geven een unieke wandelervaring.
Beeld en geluid kosten onderweg geen mobiele data.
Waarschuwing door geluidssignaal bij leuke weetjes onderweg.
Weinig gratis routes beschikbaar.
De prijs van routes varieert van 0,99 per route tot 11,99 voor een bundel.

Downloaden en installeren van de app Abellife voor Android of iOS
Website van de makers van Abellife: www.abellife.nl

Wandelzapp

(Android & iOS. 1 wandelroute gratis, daarna €1,79 tot €2,29 per route, of €12,99 per jaar voor alle routes)

WandelZapp is een app met ruim 1000 wandeling verspreid over heel Nederland. In de app is het eenvoudig om te zoeken op basis van afstand of startplaats. De lengte van de wandelingen in deze app varieert van 4 tot bijna 30 kilometer. Voor elk wat wils dus. Elke wandeling is voorzien van een duidelijke wandelkaart waarop je de route goed ziet, maar ook waar je zelf op dat moment bent. Op die manier verdwaal je nooit en weet je direct of je nog op de goede weg zit.

Binnen de app filter je gemakkelijk op bepaalde kenmerken of thema’s, zoals bereikbaar met het openbaar vervoer, of de wandeling ook toegankelijk is voor honden en speciale natuurroutes. Doordat er zoveel wandelroutes beschikbaar zijn is de keuze groot.

WandelZapp geeft je één route gratis, daarna is het mogelijk om per wandeling te betalen of een jaarabonnement te nemen voor toegang tot alle routes.
Wandelzapp wandel app

Ons oordeel over de wandel app Wandelzapp

Mooie vormgeving
Meer dan 1000 wandelingen beschikbaar
Gemakkelijk in gebruik
Slechts één route gratis is wel wat weinig.
Geen gesproken begeleiding.

Download WandelZapp voor Android of iPhone (iOS)

Route.nl wandel app (€9,99)

(Gratis, Android & iOS (beperkt). €9,99 per jaar voor alle functionaliteit en routes)

De app van route.nl focust vooral op fietsroutes, maar desondanks zijn er meer dan 2.500 gratis wandelroutes te vinden. Daarmee is er op elke locatie in Nederland wel een mooie wandelroute beschikbaar. Uniek aan deze wandelapp is de gesproken wandelnavigatie. De kaart is overzichtelijk en je ziet waar je loopt. De app blinkt vooral uit in het aantal routes en de verzorgde uitstraling.

Bij veel wandelroutes krijg je tips over mooie bezienswaardigheden onderweg en plaatsen waar je even een kopje thee of koffie drinkt. Het kiezen en selecteren van routes doe je eenvoudig in de app, maar is ook via de website mogelijk. Selecteer een route en klik op ‘Open in app’ en ga op pad. Ook het zelf maken van wandelroutes is mogelijk, waarna je deze opent met de route app.

Let op: Je hebt wel een Premium-abonnement nodig om alle functionaliteiten te gebruiken. Zonder abonnement is de app in de praktijk nauwelijks bruikbaar.Route.nl wandelapp

Ons oordeel over de Route.nl wandel app

Ondanks de focus op fietsroutes een groot aanbod wandelroutes.
Eigen wandelroutes maken met de routeplanner.
Professioneel ogend.
Gesproken begeleiding tijdens het lopen van de wandelroutes.
Gratis versie zeer beperkt.
Erg veel reclame en blokkades als je niet de Premium-versie koopt.

Download de Route.nl app voor Android of iOS.

Bezoek de site van de makers met meer informatie over de app en alle routes: https://www.route.nl/app

Vossenstreken – Wandelen met kinderen

(Gratis, Android & iOS)

Leuke wandelroutes voor als je met kinderen in Brabant en Vlaanderen op pad gaat. In de app vind je bijna 50 wandelroutes, die allemaal voorzien zijn van leuke opdrachten die je met kinderen kan doen. Een leuke en actieve wandelapp voor kinderen van 5 tot 12 jaar en hun ouders. Met diverse wandelroutes in Noord-Brabant (NL) en provincie Antwerpen (B). Ga wandelen met kinderen en laat ze de natuur op een unieke en speelse manier beleven.

Duidelijke routeaanduidingen met leuke, afwisselende opdrachten. App is ontwikkeld door Natuurmuseum Brabant en ziet er zeer gelikt uit. Bekijk het leuke promofilmpje van de makers van Wandelen met kinderen Vossenstreken maar eens:

Wandelen met kinderen Vossenstreken

Tips bij het gebruik van wandel apps

Voor een soepel gebruik van de beste wandel apps download je de app en routes van tevoren thuis via wifi. Dat gaat vaak een stuk sneller en voorkomt extra kosten voor gebruik van mobiele data onderweg.

 • Zorg voor een opgeladen telefoon en neem een extra powerbank mee.
 • Voor het gebruik van GPS op je telefoon heb je geen mobiele data nodig.
 • Neem voor de zekerheid ook een papieren kaart mee.
 • Bekijk de reviews van de wandelapps op Google Play of in de App Store.

Zoek je apps om je sportieve prestaties bij te houden, zoals het aantal stappen of verbrande calorieën? Kijk dan bij de beste sport apps of de beste calorieënteller apps. Houd je ook van fietsen? Kijk dan bij de beste fietsroute apps.

Heb je zelf een goede wandel app die volgens jou echt in deze lijst thuishoort? Laat het ons gerust weten. Veel wandelplezier!